• Nema proizvoda u košarici.
  • Nema proizvoda u košarici.
  • Nema proizvoda u košarici.

Apolitico Graševina

Nema priče o vinu u Slavoniji bez graševine. Upravo ovdje graševina pokazuje svoje najbolje osobine i daje najkvalitetnija vina.

Vino koje je pred vama stvoreno je bez ijednog kompromisa, vino vrhunskih osobina u svim svojim parametrima, izgledu, boji, mirisu i okusu. Vino koje predstavlja modernu i drugačiju Slavoniju. Vino koje ne laže. Vino koje oduševljava. Vino koje nasmijava.

Grožđe za naše vino dolazi s odabranih i ponajboljih položaja kutjevačkog vinogorja. Proizvodnja i uzgoj grožđa rezultat je zajedničke vizije naših kooperanata i nas. Iskrena suradnja u kojoj je rezultat izvrsnosti u svakom pogledu. Radi se o kombinaciji mladih i starih vinograda, koji se protežu na nadmorskim visinama od 250 do 350 metara. Prinosi grožđa su reducirani i kreću se oko 1,5 kg po trsu. Svaki je grozd ručno ubran i transportiran u kontroliranim uvjetima do vinarije. Grožđe je transportirano u kašetama, bez mogućnosti oštećenja i dovezeno u hladnjači kako bi se minimalizirali vanjski utjecaji na sirovinu. Selekciju grožđa u vinariji provodi naša obitelj osobno, uz naše djelatnike i stručne suradnike.

Proizvodnja vina odvija se u kontroliranim uvjetima – od ulaska u podrum do samoga kraja. U slučaju graševine, 70 % sirovine se maceriralo, a dio je odmah odlazio na prešu i u preradu.  Maceracija je trajala 24 sata i više. Odvijala se na niskim temperaturama u vinifikatorima koji su omogućavali potapanje grožđa i na taj način se uspjelo doći do željenog rezultata, a to je punoća vina, duboka boja vina, kompleksnost aromatike – ukratko, sve vrhunske karakteristike graševine.

Dio fermentacija odradio se s krio-kvascima na nižim temperaturama, od 12 do 14 °C. Najveći dio graševina fermentiran je pri temperaturi od 15 do 16 °C. Sva ta raznolikost u početku primarne proizvodnje dala nam je za rezultat mnogo izvrsnih profila vina koja su u odabranim odnosima dali vina kakva smo željeli.

Nakon stabilizacije vina, najsvečaniji trenutak je punjenje vina u boce. Trenutak u kojemu smo spremni na odvajanje naših vina od nas i puštanja u svijet. U nadi da će vas oduševiti, nasmijati, zavesti ili potaknuti bilo koju drugu pozitivnu emociju.

Apolitico Graševina osvojila je brončanu medalju na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards 2022.

Graševina
Decanter brončana medalja 2022.

Apolitico Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sorta grožđa Sauvignon Blanc podrijetlom je iz Francuske. Danas se ova sorta smatra svjetskom sortom grožđa, a vina se mogu pronaći u cijelome svijetu.

Kao sorta, Sauvignon se odlično prilagodio  i našim vinogorjima, a mi, vinari, smo se prilagodili i njemu i nekim njegovim posebnostima. Naše grožđe proizvedeno je u kutjevačkom vinogorju na lokalitetu Vinkomir, a drugi dio dolazi iz Kaptola. Prinosi grožđa po trsu bili su od 1 kg do 1,5 kg, dok su vinogradi smješteni na nadmorskoj visini od 250 m.  Ovo je bilo prvo grožđe koje je ušlo u našu vinariju i s kojim je započela cijela priča o vinima. Berba je bila ranija, početkom rujna. Ranom berbom želimo zadržati svježinu i sačuvati kiseline. Ne težimo velikim alkoholima, nego svježem, iskrenom i pitkom vinu.

Isključivo zdravo grožđe ručno je brano u ranim jutarnjim satima, nakon čega se u kašetama transportiralo u hladnjači do vinarije. Do prerade je stiglo u izvrsnom stanju, probrano i s odličnim parametrima. Grožđe se nakon muljanja i odvajanja peteljke transportiralo u vinifikatore i u njima se maceriralo više od 24 sata. Maceracija je bila na niskim temperaturama, od 8 do 10 °C.

Prva fermentacija, prvi mirisi, prvi alkoholi u vinariji… Sve se pratilo u kontroliranim uvjetima podruma, pod budnim okom obitelji, struke i prijatelja. Fermentacija je bila lagana, sporija, upotrijebljeni su selekcionirani kvasci, a temperatura fermentacije kretala se oko 15 – 16 °C.  Nakon stabilizacije, vino je napunjeno u boce. Divlji karakter ovog vina voli odležavanje u boci. Nakon nekoliko mjeseci iz podruma izlazi u punom svom sjaju, baš kako dolikuje Sauvignon Blancu. Ovo je prvo proizvedeno vino naše vinarije.

Sauvignon Blanc vino je koje karakterizira jaka aromatika, voćnost, herbalne note po cvijeću i travi, lakoća pijenja, izražena svježina i ugodna kiselina.

Apolitico Rosé

Cabernet Sauvignon jedna je od najpoznatijih sorta crnog grožđa. Pokazala se kao izvrsna sorta za proizvodnju kompleksnih roséa, a svu svoju raskoš pokazuje upravo u crnim vinima.

Ideja o proizvodnji roséa krenula je prilikom obilaska vinograda. Pri obilasku vidjeli smo vinograde kod kojih je učinjena velika redukcija grožđa i koje će za rezultat dati velika vina. Raznolikost u vinogorjima, položajima i apelacijama navela nas je na razmišljanje o proizvodnji vina od ove sorte. Ne samo crnog vina, nego i roséa. Ali ne bilo kakvog roséa.

Željeli smo rosé uz kojega se neće vezati rečenica: „Ovo je još jedno lagano ljetno vino“.

Ne.

Ovo nije vino samo za ljeto. Ovaj rose je za svaki dio godine i za svaku priliku. Isto tako, mičemo se od stereotipa „ovo je žensko vino“ jer ovaj rose je jako, moćno vino koje će prepoznati svaki poznavatelj dobre kvalitete vina, bio muškarac ili žena.

Rosé traži dosta pažnje u svakoj fazi proizvodnje. Grožđe je ubrano rano, još hladno. Prevezeno je u kašetama i u hladnjači do vinarije i tada započinje primarna prerada tijekom cijele noći. Pri otakanju mošta posebno se pažnja daje boji, jer predugo otakanje i predug proces za rezultat bi mogao dati tamnija obojenja. Fermentacija je trajala dugo, bila je dosta spora, na jako niskim temperaturama, od 12 do 14 °C, a kasnije na nešto višoj temperaturi.

Željeli smo laganu boju, svježinu, kompleksnije tijelo, a lijep i sladak završetak. Višu kiselinu da daje dojam manje količine neprevrelog šećera, a i pomaže pitkosti ovog vina. Sve te karakteristike omogućile su jedan ozbiljan i kompleksan rosé.

Nakon stabilizacije vino je napunjeno u boce. Ovaj rosé ne čeka ljeto, već je ovog trena spreman za zavođenja i druženja. Nema greške s odabirom – čista senzacija izgleda, mirisa, tijela i okusa.

Apolitico Rosé osvojio je brončanu medalju na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards 2022.

Rosé
Decanter brončana medalja 2022.